Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super smaczny deser, jest szybki do zrobienia i robi wrażenie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10879
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4854
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 974
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9329
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1385
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10879
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4854
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 974
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9329
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1385
Składniki
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na ósemki, a następnie w nieforemne kawałki. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu, równą warstwą rozsypujemy cukier, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie, nie mieszając, krótko podgrzewamy na większej mocy palnika, aż cukier zacznie bulgotać i lekko zbrązowieje. Dodajemy miód i wsypujemy jabłka, podgrzewamy przez 1 minutę. Dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Smażymy 2 minuty, jeśli chcemy, aby jabłka pozostały w kawałkach lub dłużej, jeśli chcemy, aby jabłka się rozpadły i utworzyły gęsty mus. Odstawiamy z ognia. Do rozgrzanych żaroodpornych kukilek wkładamy 4 łyżki karmelizowanych jabłek. Posypujemy kruszanką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy, dekorujemy talerz i podajemy z gałką ulubionych lodów.