Do góry

Desery Przepis na:

karmelizowany ananas

karmelizowany ananas

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2545

Dodano:

Odsłon: 237

Przepyszny deser, tego trzeba spróbować....

Składniki

  • ananas - pół owocu
  • brązowy cukier - 2 łyżki
  • masło - 25 g
  • rum kokosowy (lub likier) - 30 ml
  • sok z limonki - 1 łyżka
  • skórka otarta z jednej limonki
  • jogurt kokosowy - 150 g
  • płatki kokosowe - 1 łyżka
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
karmelizowany ananas

Przygotowanie

  1. Z ananasa wyciąć twardy rdzeń, pokroić wzdłuż na kawałki, posypać brązowym cukrem.

  2. Na patelni roztopić masło, położyć kawałki ananasa, skropić sokiem z limonki i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia.

  3. Do smażącego się ananasa wlać rum kokosowy, trzymać na ogniu przez kolejną minutę.

  4. Na talerze rozłożyć kawałki ananasa, po dwie łyżki jogurtu kokosowego, posypać skórką otartą z limonki i płatkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń