Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, łączący kilka smaków i nietuzinkowy tort bezowy!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3594
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3594
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
Z papieru do pieczenia wycinamy 3 krążki o średnicy 16 cm, kładziemy na blaszce zachowując odległość między okręgami. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
Białka ubijamy z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Gładką masę z białek rozsmarowujemy na krążkach i trzymamy w piekarniku 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i trzymamy kolejne 30 minut. Beza ma być rumiana i mieć karmelowy kolor.
Czekoladowe ciasteczka i sezamki kruszymy na mniejsze kawałki. Czekoladę siekamy, mieszamy z 60 ml śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Resztę bitej śmietany ubijamy.
Krążki bezowe układamy na tortownicy, przekładamy bitą śmietaną, posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i sezamkami, polewamy czekoladą i sosem karmelowym.
Na samym szczycie dodatkowo dodajemy pokrojone truskawki i całość polewamy dużą ilością sosu karmelowego.