Do góry

Desery Przepis na:

karnawałowe faworki kokardki

karnawałowe faworki kokardki

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 3276

faworki w nieco innej odsłonie, najsmaczniejsze jak to z faworkami bywa tego samego dnia, ale i na drugi dzień były niezłe. Robiłam z połowy porcji i wyszło mi ok 50 kokardek. Przechowywałam przykryte ściereczkę

Składniki

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto. Ciasto należy dobrze wybić wałkiem.

  2. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko; im cieniej tym lepiej. Rozwałkowane ciasto tniemy na prostokąty 3 cm na 2 cm i na środku ściskamy dość mocno tak aby powstała kokardka, następnie układamy kokardki na ściereczce obok siebie, ale się nie skleiły.

  3. Kokardki smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez chwilę z jednej i drugiej strony, aż się zarumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń