Do góry

Desery Przepis na:

Karnawałowe poduszki z truskawką

Karnawałowe poduszki z truskawką

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 4385

Na karnawał, na Tłusty Czwartek, na niedzielę, albo całkowicie bez okazji :) Pyszne, z wierzchu chrupiące i przyjemnie owocowe w środku :)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/5 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szczypta soli
  • ½ kieliszka wódki
  • Dodatkowo:
  • 1 białko
  • truskawki (mogą być mrożone)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko i wódkę oraz masło pokrojone na kawałki, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto za mocno się klei, podsypujemy mąką.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy szklanką kółka, parzystą ilość.
    Na każdą poduszkę potrzebujemy dwa kółka. Obwód jednego kółka smarujemy białkiem, na środku kładziemy truskawkę średniej wielkości i przykrywamy drugim kółkiem. Dociskamy po obwodzie.
    Olej wlewamy na wysokość około 3 cm na patelnię i rozgrzewamy, ale nie tak mocno jak na faworki, i smażymy poduszki z obydwu stron na ciemnozłoty kolor.
    Poduszki odsączamy na papierze kuchennym i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
    Najlepsze oczywiście lekko ciepłe. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (37)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń