Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na karnawał, na Tłusty Czwartek, na niedzielę, albo całkowicie bez okazji :) Pyszne, z wierzchu chrupiące i przyjemnie owocowe w środku :)
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 489
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16726
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 416
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 489
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16726
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 416
Składniki
Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko i wódkę oraz masło pokrojone na kawałki, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto za mocno się klei, podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy szklanką kółka, parzystą ilość. Na każdą poduszkę potrzebujemy dwa kółka. Obwód jednego kółka smarujemy białkiem, na środku kładziemy truskawkę średniej wielkości i przykrywamy drugim kółkiem. Dociskamy po obwodzie. Olej wlewamy na wysokość około 3 cm na patelnię i rozgrzewamy, ale nie tak mocno jak na faworki, i smażymy poduszki z obydwu stron na ciemnozłoty kolor. Poduszki odsączamy na papierze kuchennym i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe. Smacznego