Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na karnawał, na Tłusty Czwartek, na niedzielę, albo całkowicie bez okazji :) Pyszne, z wierzchu chrupiące i przyjemnie owocowe w środku :)
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 182
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 182
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Składniki
Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko i wódkę oraz masło pokrojone na kawałki, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto za mocno się klei, podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy szklanką kółka, parzystą ilość. Na każdą poduszkę potrzebujemy dwa kółka. Obwód jednego kółka smarujemy białkiem, na środku kładziemy truskawkę średniej wielkości i przykrywamy drugim kółkiem. Dociskamy po obwodzie. Olej wlewamy na wysokość około 3 cm na patelnię i rozgrzewamy, ale nie tak mocno jak na faworki, i smażymy poduszki z obydwu stron na ciemnozłoty kolor. Poduszki odsączamy na papierze kuchennym i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe. Smacznego