Do góry

Desery Przepis na:

Karnawałowe róże

Karnawałowe róże

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2450

Dodano:

Odsłon: 856

Od zawsze się zabierałam do zrobienia tych różyczek, ale zawsze faworki zwyciężały. W tym roku w końcu się udało. :) W cieście nie ma śmietany, za to sporo żółtek, przez co jest dość zbite i trudniej je tak cieniutko rozwałkować. Wyszło mi 10 różyczek. Ścinki też usmażyłam - te smakowały dzieciom najbardziej :)))

Składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 15g masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki wódki
  • szczypta soli
  • 1 białko
  • cukier puder
  • wydrylowane wiśnie ze słoika
  • olej do smażenia (500-750 ml)
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Wymieszać. Dodać żółtka, wódkę i sól. Zagnieść jednolite, gęste ciasto.

  2. Ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek. Z każdego placka wycinać krążki w trzech różnych wielkościach. Każdy krążek naciąć kilkakrotnie na brzegach.

  3. Krążki zlepiać po trzy (od największego do najmniejszego) smarując środek białkiem i mocno przyciskając w miejscu sklejenia.

  4. Olej rozgrzać w garnku do 175 stopni. Ostrożnie wkładać różyczki i smażyć z obu stron na złoto. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem i ozdobić wisienką.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń