Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Zimne masło trę na tarce. Z mąki, masła, cukru pudru, alkoholu, śmietany i żółtek zagniatam elastyczne ciasto. Gdy wychodzi zbyt rzadkie podsypuję je mąką, a jeżeli jest zbyt gęste – dodaję odrobinę śmietany. Gotowe ciasto dzielę na części i cienko rozwałkowuję. Szklanką, literatką i kieliszkiem wycinam taką samą ilosć kółek (najczęściej wychodzi mi po 10).
Brzegi kółek nacinam. Na największym kładę średni, a na nim najmniejszy. Środek powstałej piramidki przyciskam palcem, tak, by wszystkie krążki się połączyły (źle zlepione rozpadają się podczas smażenia, dlatego można też posmarować złączone miejsca białkiem, wtedy będą lepiej się trzymały).
W szerokim rondlu rozgrzewam olej. Wkładam róże do góry nogami. Smażę na złoto, osączam i studzę. Oprószam cukrem pudrem. Na środek każdej róży nakładam trochę marmolady.
<strong>Katarzyna Janeczko z Zamościa</strong>Źródło: Tina