Do góry

Desery Przepis na:

Karnawałowe rozetki

Karnawałowe rozetki

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1136

Dodano:

Odsłon: 843

Smaczne, kruche, szybkie i proste w przygotowaniu - nic tylko chrupać :-)

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od ciasta naleśnikowego.

  2. Olej wlewamy do rondelka do wysokości rozetki, dobrze rozgrzewamy. Foremkę do rozetek wkładamy do tłuszczu i również rozgrzewamy. Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 (nie moczymy w cieście całej foremki ponieważ będziemy mieli problem ze zdjęciem go podczas smażenia), następne zanurzamy w tłuszczu. Ciasto powinno samo po chwili odpaść (jeśli nie odpadnie pomagamy sobie np. patyczkiem do szaszłyka). Pieczemy na złoty kolor z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 stycznia 2018 Wieki temu je jadłam:)Są pyszne i masz rację...nic tylko chrupać:)) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń