Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na karnawał i Boże Narodzenie. Rozetki jak płatki śniegu, są cieniutkie, chrupiące i mają piękne koronkowe wzory. Kapka alkoholu sprawia że nie chłoną tłuszczu. Ciasteczka tradycyjnie robione w okresie Bożego Narodzenia. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Skandynawii. W tym roku nie imprezuję, więc jest to przypomnienie lat kiedy była z nami moja kochana mama.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 93
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 74
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 107
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 93
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 74
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 107
Składniki
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Konsystencja ciasta powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki. Zresztą z tych proporcji wychodzi idealne ciasto. W szerszym saganku o grubszym dnie rozgrzewamy olej ( wysokość minimum 3 cm ). Nagrzewamy do 180 C. Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed smażeniem, powinno być zimne. Foremkę do rozetek zanurzamy w gorącym oleju, otrzepujemy, zanurzamy w cieście i od razu przekładamy do saganka. Foremkę zanurzamy tylko do jej wysokości , wierzch nie może być powinien pokryty ciastem. Jeśli ciasto samo nie odpadnie od foremki, delikatnie pomóżmy sobie widelcem. Smażymy krótko, do lekkiego przyrumienienia. Nam smakują te bardziej przyrumienione. Potem przekładamy na papierowe serwetki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.