Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na karnawał i Boże Narodzenie. Rozetki jak płatki śniegu, są cieniutkie, chrupiące i mają piękne koronkowe wzory. Kapka alkoholu sprawia że nie chłoną tłuszczu. Ciasteczka tradycyjnie robione w okresie Bożego Narodzenia. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Skandynawii. W tym roku nie imprezuję, więc jest to przypomnienie lat kiedy była z nami moja kochana mama.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37877
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 386
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9227
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37877
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 386
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9227
Składniki
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Konsystencja ciasta powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki. Zresztą z tych proporcji wychodzi idealne ciasto. W szerszym saganku o grubszym dnie rozgrzewamy olej ( wysokość minimum 3 cm ). Nagrzewamy do 180 C. Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed smażeniem, powinno być zimne. Foremkę do rozetek zanurzamy w gorącym oleju, otrzepujemy, zanurzamy w cieście i od razu przekładamy do saganka. Foremkę zanurzamy tylko do jej wysokości , wierzch nie może być powinien pokryty ciastem. Jeśli ciasto samo nie odpadnie od foremki, delikatnie pomóżmy sobie widelcem. Smażymy krótko, do lekkiego przyrumienienia. Nam smakują te bardziej przyrumienione. Potem przekładamy na papierowe serwetki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.