Do góry

Desery Przepis na:

karobowe kruche ciastka

karobowe kruche ciastka

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2660

Dodano:

Odsłon: 935

Kruche maślane ciasteczka z karobem i mąką pełnoziarnistą. Dla małego alergika.

Składniki

  • 150 g mąki pełnoziarnistej /T2000/
  • 100 g mąki tortowej /T450/
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g stewii
  • 2 łyżki karobu
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
karobowe kruche ciastka

Przygotowanie

  1. Cukier ucieram z masłem na puszystą masę. Dodaję jajo i ucieram do połączenia. Mąki przesiewam z karobem i solą. Dodaję do masła i ucieram do uzyskania jednolitej masy. Wkładam do lodówki, do dobrego schłodzenia na około godzinę.

  2. Po schłodzeniu dzielę ciasto na 2-3 części i rozwałkowuję pierwszą kulkę między dwoma arkuszami papieru do pieczenia /reszta ciasta czeka w lodówce/. Foremkami wykrawam różne kształty i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Rozwałkowuję kolejne partie ciasta. Z podanych proporcji wyszły mi dwie blachy ciastek. Piekę każdą partię 10-15 minut /wszystko zależy od grubości ciastek; należy pilnować, żeby się nie spaliły/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń