Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche maślane ciasteczka z karobem i mąką pełnoziarnistą. Dla małego alergika.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12115
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1356
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12802
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4328
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12115
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1356
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12802
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4328
Składniki
Cukier ucieram z masłem na puszystą masę. Dodaję jajo i ucieram do połączenia. Mąki przesiewam z karobem i solą. Dodaję do masła i ucieram do uzyskania jednolitej masy. Wkładam do lodówki, do dobrego schłodzenia na około godzinę.
Po schłodzeniu dzielę ciasto na 2-3 części i rozwałkowuję pierwszą kulkę między dwoma arkuszami papieru do pieczenia /reszta ciasta czeka w lodówce/. Foremkami wykrawam różne kształty i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Rozwałkowuję kolejne partie ciasta. Z podanych proporcji wyszły mi dwie blachy ciastek. Piekę każdą partię 10-15 minut /wszystko zależy od grubości ciastek; należy pilnować, żeby się nie spaliły/.