Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp jak u łódzkich fabrykantów"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
Dzwonka karpia opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Następnie oprósz solą oraz pieprzem. Odstaw na bok. Pomarańcze sparz, wytrzyj do sucha, wyciśnij z nich sok.
Do garnka wlej wino. Gotuj, aż wyparuje ok. 1/2, wtedy dolej sok z pomarańczy. Dołóż 2/3 śliwek oraz miód. Wrzuć goździki oraz ziele angielskie. Gotuj na małym płomieniu, aż śliwki rozgotują się i sos zacznie gęstnieć. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj odłożone śliwki i śmietanę. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Karpia oprósz mąką. Na patelni rozgrzej masło. Włóż rybę, zrumień ją z obu stron na dużym płomieniu, potem zmniejsz ogień i smaż dalej jeszcze ok. 7 minut. Gotowego karpia przełóż na półmisek. Podlej sosem. Udekoruj np. listkami natki.Źródło: Naj