Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp jak u łódzkich fabrykantów"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34667
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 907
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 344
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3932
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34667
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 907
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 344
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3932
Składniki
Dzwonka karpia opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Następnie oprósz solą oraz pieprzem. Odstaw na bok. Pomarańcze sparz, wytrzyj do sucha, wyciśnij z nich sok.
Do garnka wlej wino. Gotuj, aż wyparuje ok. 1/2, wtedy dolej sok z pomarańczy. Dołóż 2/3 śliwek oraz miód. Wrzuć goździki oraz ziele angielskie. Gotuj na małym płomieniu, aż śliwki rozgotują się i sos zacznie gęstnieć. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj odłożone śliwki i śmietanę. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Karpia oprósz mąką. Na patelni rozgrzej masło. Włóż rybę, zrumień ją z obu stron na dużym płomieniu, potem zmniejsz ogień i smaż dalej jeszcze ok. 7 minut. Gotowego karpia przełóż na półmisek. Podlej sosem. Udekoruj np. listkami natki.Źródło: Naj