Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karp na ostro"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 180
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 180
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Składniki
Do miski wlej mleko oraz sok z cytryny, wymieszaj. Cebule pokrój w plasterki. Karpie umyj. Wierzch każdej ryby natnij lekko ostrym nożem, tworząc kratkę. Obłóż plastrami cebuli i czosnku. Włóż do mleka, odstaw na kilka godzin.
Papryczkę chili umyj, osusz, pokrój w plasterki (jeśli nie lubisz bardzo ostrych potraw, to z papryczki usuń pestki). Do rondelka wlej sos sojowy, dodaj sok z limonki lub cytryny, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz papryczkę chili. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pozostanie ok. 1/3 płynu. Gdy wystygnie, dodaj posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki.
Ryby wyjmij z mleka, usuń cebulę. Osusz papierowym ręcznikiem. Wierzch posmaruj przygotowaną marynatą. Każdą rybę ułóż na kawałku folii aluminiowej, zawiń. Przełóż na blachę lub do żaroodpornego naczynia. Piecz 40-50 minut w temperaturze 200°C.Źródło: Świat i Ludzie