Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka.

Karpatka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 2545

Dodano:

Odsłon: 458

Najlepsza domowa.

Składniki

  • Składniki podaję w poszczególnych etapach.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto:
    -Woda - 250 ml
    -Masło lub margaryna - 125 g
    -Mąka - 200 g
    -Jajka - 5 szt
    -Proszek do pieczenia - płaska łyżeczka

  2. Sposób przygotowania:
    Szklankę wody zagotować z dodatkiem masła lub margaryny.
    Do wrzącej wody wsypać szklankę mąki i dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu, ucierając ok minuty, aż do utworzenia się z ciasta kuli.
    Ciasto wystudzić, wbić kolejno jajka, dokładnie ucierając mikserem.
    Dodać proszek do pieczenia.
    Blachę wysmarować tłuszczem i posypać mąką krupczatką.
    Podzielić ciasto na dwie części.
    Jedną część rozsmarować łyżką na blaszce.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, ciasto podpiec 10 minut.
    Nie otwierać piekarnika!
    Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10-15 minut.
    Drugą część ciasta upiec tak samo.
    Upieczone i wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.

  3. Składniki na krem:
    -Mleko - 0,5 l
    -Cukier waniliowy - 1 szt
    -Mąka krupczatka - 2 łyżki
    -Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    -Masło - kostka
    -Cukier puder - 0,5 szklanki
    -Żółtko - 1 szt

  4. Sposób przygotowania:
    Mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy rozmieszać w pół szklanki mleka.
    Resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać rozmieszane składniki.

    Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. Dodawać ostudzoną masę po jednej łyżce, ciągle ucierając.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń