Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Składniki na ciasto: -Woda - 250 ml -Masło lub margaryna - 125 g -Mąka - 200 g -Jajka - 5 szt -Proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
Sposób przygotowania: Szklankę wody zagotować z dodatkiem masła lub margaryny. Do wrzącej wody wsypać szklankę mąki i dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu, ucierając ok minuty, aż do utworzenia się z ciasta kuli. Ciasto wystudzić, wbić kolejno jajka, dokładnie ucierając mikserem. Dodać proszek do pieczenia. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać mąką krupczatką. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część rozsmarować łyżką na blaszce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, ciasto podpiec 10 minut. Nie otwierać piekarnika! Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10-15 minut. Drugą część ciasta upiec tak samo. Upieczone i wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.
Składniki na krem: -Mleko - 0,5 l -Cukier waniliowy - 1 szt -Mąka krupczatka - 2 łyżki -Mąka ziemniaczana - 1 łyżka -Masło - kostka -Cukier puder - 0,5 szklanki -Żółtko - 1 szt
Sposób przygotowania: Mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy rozmieszać w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać rozmieszane składniki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. Dodawać ostudzoną masę po jednej łyżce, ciągle ucierając. SMACZNEGO!