Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest jednym z kilku ciast, które sam robię. Ale nr 1 jest właśnie ta karpatka i może za kilka dni lub tygodni zamieszczę następne przepisy. Dzisiaj karpatka i tak to wygląda. Kluczem do sukcesu są składniki, których nie może być zbyt mało lub zbyt dużo.
Zaczynamy od zrobienia budyniu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli mamy budyń bez cukru to musimy pamiętać o dodaniu. Po zrobieniu budyniu przykrywamy ten produkt szczelnie folią tak by nie było powietrza. Takie działanie nie pozwoli na powstanie korzycha na budyniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie przechodzimy do zrobienia ciasta. Wlewamy wodę, dodajemy masło i czekamy aż masło się rozpuści . Potem czekamy aż całaść się zagotuje i dodajemy mąkę. Mieszamy cały czas od dodania mąki na małym ogniu do momentu gdy ciasto nie lepi się do ścianek naczynia i wtedy dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy do momentu absorcji porszku. Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia tak by można było dodać całe jajka.
Jak ciasto jest chłodne dodajemy powoli jajka. Każde jajko musi być wchłonięte i wtedy dodajemy następne.Możemy używać miksera. Jak już wyrobimy wszystkie jajka dzielimy na dwie części ciasto. Dobrze mieć dwie blachy, ponieważ musimy piec blaty oddzielnie. Jeśli mamy blachy najtańsze czyli bez silikonu to chyba musimy wyłożyć blachy papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Jak mamy blachy silikonowe to tego nie robimy. U mnie są najtańsze blachy i muszę cienką łyżką podważać bo ciasto się troszeczkę przykleiło do blachy.
Jak mamy upieczone blaty zaczynamy działać z budyniem, który jest już zimny. Widelcem roztrzepujemy budyń bo to pomaga w następnym etapie.
Na pierwszy blat, który jest mniejszy pod względem wyrośnięcia i pofałdowania rozcieramy cały farsz budyniowy zwany kremem. Staramy się by cały blat był przykryty kremem. Następnie nakładamy drugi blat ten ładniej pofałdowany, przyciskamy i odstawiamy do lodówki aby wszystko się związało.
Po czasie odpoczynku wyjmujemy ciasto z lodówki i posypujemy cukrem pudrem. Kroimy na małe kawałki i oczywiście smakujemy.
I tak właśnie normalne składniki przyrządzone sercem komponują się w coś wyśmienitego. Jeśli lubicie to ciasto to zapraszam do działania bo efekt końcowy jest super. Proszę o lajki przekazywanie swoim znajomym ale komentarze są jak najbardziej mile widziane.
Jak podoba się to proszę łapki w górę. Piszcie komentarze co się podoba a co jest do zmiany bo tak rozwijamy się.
SMACZNEGO
Ta inna odsłona karpatki sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach :)
Odsłon: 7376
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 1855
Dziś przedstawię wam przepis na szynkę w sosie własnym
Odsłon: 154
Pomarańczowy deser. Szybkie i łatwe do wykonania cukierki. Są miękkie i smaczne.
Odsłon: 185
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 1855
Dziś przedstawię wam przepis na szynkę w sosie własnym
Odsłon: 154
Pomarańczowy deser. Szybkie i łatwe do wykonania cukierki. Są miękkie i smaczne.
Odsłon: 185
Składniki
Zaczynamy od zrobienia budyniu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli mamy budyń bez cukru to musimy pamiętać o dodaniu. Po zrobieniu budyniu przykrywamy ten produkt szczelnie folią tak by nie było powietrza. Takie działanie nie pozwoli na powstanie korzycha na budyniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie przechodzimy do zrobienia ciasta. Wlewamy wodę, dodajemy masło i czekamy aż masło się rozpuści . Potem czekamy aż całaść się zagotuje i dodajemy mąkę. Mieszamy cały czas od dodania mąki na małym ogniu do momentu gdy ciasto nie lepi się do ścianek naczynia i wtedy dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy do momentu absorcji porszku. Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia tak by można było dodać całe jajka.
Jak ciasto jest chłodne dodajemy powoli jajka. Każde jajko musi być wchłonięte i wtedy dodajemy następne.Możemy używać miksera. Jak już wyrobimy wszystkie jajka dzielimy na dwie części ciasto. Dobrze mieć dwie blachy, ponieważ musimy piec blaty oddzielnie. Jeśli mamy blachy najtańsze czyli bez silikonu to chyba musimy wyłożyć blachy papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Jak mamy blachy silikonowe to tego nie robimy. U mnie są najtańsze blachy i muszę cienką łyżką podważać bo ciasto się troszeczkę przykleiło do blachy.
Jak mamy upieczone blaty zaczynamy działać z budyniem, który jest już zimny. Widelcem roztrzepujemy budyń bo to pomaga w następnym etapie.
Na pierwszy blat, który jest mniejszy pod względem wyrośnięcia i pofałdowania rozcieramy cały farsz budyniowy zwany kremem. Staramy się by cały blat był przykryty kremem. Następnie nakładamy drugi blat ten ładniej pofałdowany, przyciskamy i odstawiamy do lodówki aby wszystko się związało.
Po czasie odpoczynku wyjmujemy ciasto z lodówki i posypujemy cukrem pudrem. Kroimy na małe kawałki i oczywiście smakujemy.
I tak właśnie normalne składniki przyrządzone sercem komponują się w coś wyśmienitego. Jeśli lubicie to ciasto to zapraszam do działania bo efekt końcowy jest super. Proszę o lajki przekazywanie swoim znajomym ale komentarze są jak najbardziej mile widziane. Jak podoba się to proszę łapki w górę. Piszcie komentarze co się podoba a co jest do zmiany bo tak rozwijamy się. SMACZNEGO
Przepisy Desery
Desery
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Desery
Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodami i porzeczkami
Desery
Ciasto ucierane z papierówkami
Desery
CIASTO BEZ PIECZENIA Z MUSEM CZEREŚNIOWYM
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Kiedy kończy się sezon jagodowy to od sierpnia do późnej jesieni piekę bułecz...
Odsłon: 94
Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodami i porzeczkami
Rolada bezowa z chrupiącą posypką migdałową przełożoną bitą śmietaną z owocami.
Odsłon: 139