Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka z kremem czekoladowym.

Karpatka z kremem czekoladowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 5957

Dodano:

Odsłon: 354

Lubicie karpatki a właściwie coś słodkiego i niedrogiego ? dziś wykonałam karpatkę z mojego przepisu który mam jeszcze od mojej cioci z bardzo dawna zawsze fajnie wychodzi i jest prosta w wykonaniu.

Składniki

  • 250 g margaryny tortowa lub masło,
  • 1,5 szklanki gotowanej wody,
  • 2,5 szklanki mąki ( szklanka u mnie pojemność 210 ml ),
  • 8 jajek rozmiar M,
  • szczypta soli.
  • dodatkowo :
  • dowolny krem u mnie czekoladowy.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karpatka z kremem czekoladowym.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę, dodać margarynę i na dużym ogniu zagotować do czasu aż margaryna się rozpuści wsypać w międzyczasie szczyptę soli. Jak już margaryna rozpuści się w wodzie wtedy wsypać mąkę tortową, zmniejszyć ogień i szybkim ruchem łyżki wymieszać, podgrzewając z wszystkim mieszać do czasu aż mąka wchłonie się w wodę z margaryną i zacznie odchodzić od garnka. Gotowe ciasto zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  2. Jak już ciasto gotowane dokładnie ostygło i jest zimne, wbijać po jednym całym jajku cały czas miksując tak do ostatniego jajka aż masa będzie jednolita. Czym dłużej ubijane ciasto z jajkami tym będą ładniejsze góry no i oczywiście aby była porządna mąka. Gotowe zmiksowane ciasto podzielić na dwie równe części.

  3. Jedną z części ciasta rozłożyć za pomocą łyżki na blaszkę o wymiarach 41 / 27 wyłożonej papierem do pieczenia ( ciasto bardzo ładnie się poddaje i nie klei się za bardzo ). Rozłożone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 - 35 minut w zależności od piekarnika do uzyskania ładnego koloru i powstania górek, tak postępujemy z dwoma częściami ciasta.

  4. Gdy pierwsza część ciasta stygnie a druga się już piecze w międzyczasie przygotować krem swój ulubiony ( ja poszłam na łatwiznę i przygotowałam gotowy z tym że daję mniej mleka niż napisane na opakowaniu ). Na wystudzoną pierwszą warstwę ciasta położyć przygotowany krem, na krem położyć wystudzone drugie ciasto lekko dociskając do kremu. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

  5. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około godzinę aby krem dobrze stężał. Ciasto wyszło bardzo smaczne a dodanie kremu czekoladowego było dobrym pomysłem. Jeżeli lubicie karpatki to polecam zrobienie z kremem czekoladowym lub jakim tam lubicie, kiedyś robiłam nawet ze swojskim kremem budyniowym. Karpatką będzie zachwycona rodzina jak również znajomi gdy podamy ja do kawki popołudniowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń