Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka z kremem jagodowo-śmietankowym

Karpatka z kremem jagodowo-śmietankowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1716

Dodano:

Odsłon: 878

Kruche ciasto parzone wypełnione kremem śmietankowym oraz jagodowym, nie tylko pięknie wygląda, ale też i pysznie smakuje.

Składniki

  • ciasto:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 125 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 10 jajek od szczęśliwy kur
  • krem:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 400 g masła
  • szklanka jagód, użyłam mrożonych
  • suszony kwiat hibiskusa
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • wykończenie: świeże borówki cukier puder listki mięty greckiej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karpatka z kremem jagodowo-śmietankowym

Przygotowanie

  1. ciasto:
    Wodę zagotowujemy z olejem kokosowym i solą. Do wrzątku wsypujemy mąkę i mieszamy, aż utworzy się kula z ciasta, a na spodzie garnka pojawi się biały osad. Masę studzimy. Do przestudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka cały czas ucierając łyżką lub mikserem.
    Ciasto dzielimy na pół i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Każdy spód pieczemy w 220-210 stopniach C przez 10 minut, a następnie dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 15-20 minut. Upieczone blaty studzimy na kratkach.

    masa:
    Jagody, zasypujemy cukrem, cynamonem, wkruszamy do nich kwiat hibiskusa i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość smażymy 10-15 minut, aż cukier się roztopi i powstanie nam dżem jagodowy.

    Mleko, cukier, żółtka i budynie roztrzepujemy trzepaczką. Masę podgrzewamy ciągle mieszając trzepaczką do momentu jej zgęstnienia. 200 ml masy budyniowej przekładamy do wcześniej przygotowanego dżemu jagodowego i mieszamy. Masy budyniowe chłodzimy. Masło ucieramy w robocie, aż stanie się puszyste. Ciągle ucierając do masła po łyżce dodajemy zimną śmietankową masę budyniową. 2/3 masy przekładamy na blat ciasta, a do pozostałego jasnego kremu po łyżce dodajemy budyń jagodowy. Krem jagodowy wykładamy na krem śmietankowy. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 3-4 godziny by masa dobrze zastygła.
    Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem, borówkami i listkami bazylii greckiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń