Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka z kremem waniliowym i malinowym

Karpatka z kremem waniliowym i malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 214

Dodano:

Odsłon: 284

Karpatka to ulubione ciasto mojej rodziny, dlatego często je wykonuję z dodatkiem owoców sezonowych.

Składniki

  • proporcje na dużą blachę 36 x 28 cm:
  • ciasto parzone:
  • 500 ml wody
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • szczypta soli morskiej
  • 8 jajek
  • krem:
  • 1 litr mleka
  • 600 g masła
  • 2,5 szklanki cukru
  • 10 żółtek
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 litr malin
  • 1-2 plasterki surowego buraka ćwikłowego(burak nie będzie wyczuwalny w kremie, a pogłębi różowy kolor kremu)
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • cukier puder trzcinowy do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Karpatka z kremem waniliowym i malinowym

Przygotowanie

  1. iasto:
    Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy mąkę i mieszamy szpatułką, do momentu, aż ciasto zbije się w kulę, a na dnie garnka, zacznie powstawać biały nalot. Ciasto studzimy.
    Ciasto miksujemy. Miksując dodajemy po jednym jajku. Ciasto powinno być lśniące i mieć konsystencje gęstej śmietany.

    Ciasto dzielimy na pół. Wykładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy 200° przez około 30 minut. Oba ciasta studzimy na kratce.

  2. Krem:
    Żółtka, cukier, pastę waniliową, skrobię i krupczatkę miksujemy ręcznym mikserem na wolnych obrotach. Miksując cienkim strumieniem dolewamy mleko. Podgrzewamy ciągle mieszając trzepaczką do uzyskania gęstego aksamitnego budyniu. Krem studzimy do temperatury pokojowej.

    Maliny i buraka miksujemy blenderem na mus. Jeśli nie lubimy pestek, możemy je dodatkowo przetrzeć przez sito.

    Masło ucieramy do białości. Do utartego masła stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.

    Krem dzielimy na 2 równe części. Jasną odkładmy do oddzielnej miski.

    Do drugiej części dolewamy cienkim strumieniem mus malinowy. Ucieramy do momentu połączenia wszystkich składników.

  3. Spód ciasta smarujemy kremem malinowym, wyrównujemy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki, żeby krem trochę stężał. Następnie smarujemy kremem waniliowym. Przykrywamy drugą warstwą ciasta.
    Ciasto schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem trzcinowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń