Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kasza kuskus z kolorowymi warzywami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 220
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 220
Składniki
Kaszkę kuskus przesypuję do miski. Zalewam taką ilością wrzątku, by woda sięgała dwa centymetry powyżej powierzchni kaszy. Dodaję pokruszoną kostkę bulionową (warzywną lub drobiową). Mieszam całość starannie i odstawiam na 8-10 minut. W tym czasie kuskus wchłonie cały płyn i napęcznieje.
Cukinię szoruję, odcinam końcówki. Kroję warzywo w kostkę. Paprykę myję, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Opłukane pomidory dzielę na ósemki. Cebulę oraz czosnek obieram, drobno szatkuję.
Na dużej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy. Wrzucam cebulę z czosnkiem, a po chwili cukinię i paprykę. Smażę krótko, aby warzywa pozostały chrupiące. Dodaję napęczniały kuskus oraz pokrojone pomidory. Mieszam całość delikatnie i podgrzewam razem 2-3 minuty. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dekoruję świeżą bazylią.Źródło: 100 rad