Do góry

Desery Przepis na:

Kaszowiec

Kaszowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 600

Dodano:

Odsłon: 25657

Smak dzieciństwa.....

Składniki

  • Herbatniki - pół kg
  • Mleko zwykłe - 5 szklanek po 250 ml
  • Cukier - 1 szklanka
  • Kakao gorzkie - 3 łyżki stołowe z czubkiem
  • Kasza manna - 1,5 szklanki
  • Masło - 1 kostka
  • Zapach waniliowy lub śmietankowy ( lub inny do wyboru )
  • Śmietanka - 1 kubeczek 200 g Piątnica 36 % lub 30 %
  • Czekolada mleczna z drobnymi orzechami - 2 sztuki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kaszowiec

Przygotowanie

  1. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników.

  2. Do garnuszka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy masło i wsypujemy cukier oraz kakao. Gotujemy cały czas mieszając. Wlewamy zapach.

  3. W miseczce rozprowadzamy kaszę w szklance mleka.

  4. Gdy mleko się zagotuje to wlewamy kaszę energicznie mieszając drewnianą łyżką tak aby nie powstały grudy i masą się nie przypaliła. Najlepiej na średnim gazie.

  5. Gorącą masę wykładamy na herbatniki i układamy kolejną warstwę ciastek, delikatnie dociskając.

  6. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy połamane czekolady z drobnymi orzechami. Gotujemy do zgęstnienia na średnim gazie. Następnie dekorujemy ciasto.

  7. Wystudzone ciasto powinno "przespać nockę w lodówce" ;-)



    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Animka 26 lutego 2017 U mnie to ciasto nazywamy "grysikowiec" :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Świetne ciasto! Przepis spodobał nam się tak bardzo, że zamieściliśmy go w naszym zestawieniu najlepszych, letnich ciast. https://smaker.pl/newsy-16-przepisow-na-pyszne-letnie-ciasta,1899218,a,.html

Wielkie dzięki za jego dodanie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń