Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawa po irlandzku jest moją ulubioną kawa, dlatego też zawsze piję ją zamiast deseru po obiedzie w restauracji. Zawsze smakuje lepiej jak ktoś nam ją zrobi, ale czasem robię sobie ten rarytas w domu, po swojemu. Zapraszam do spróbowania. Moje proporcje są inne niż orginalne z powodu mocy tego trunku, od którego może zakręcić się niektórym w głowie, jeśli trzymać się irlandzkiego przepisu. Tym przepisem możecie zaskoczyć gości, serwując coś innego niż zwykle.
Szklanka, kawiarka, łyżeczka, naczynie z miarką
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 337
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1228
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 337
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1228
Składniki
Do kawiarki wsypujemy 1-2 miarki grubo zmielonej kawy w zależności od upodobania, czy wolimy słabszą, czy mocniejszą kawę. Zalewamy świeżo zagotowaną wodą i przyciskamy lekko tłoczek. Parzymy 3 minuty. Nalewamy również gorącą wodę do szklanki, w której będziemy pili kawę, aby trzymać ciepło.
Po 3 minutach dociskamy tłoczek. Wylewamy wodę ze szklanki, sypiemy cukier, nalewamy trochę kawy, mieszamy łyżeczką, aby cukier się rozpuscił, następnie wlewamy odmierzoną whisky i dolewamy znów kawę, zostawiając miejsce na śmietankę. Kawy powinno być 100- 150 ml. Ostrożnie kładziemy bitą śmietanę na kawę, a następnie ścieramy na tarce kawałek czekolady. Można użyć śmietanki w sprayu dla wygody. Podajemy z ciastem, herbatnikami lub deserem.