Do góry

Desery Przepis na:

Kawowa pannacotta

Przepis dnia 2020-06-21
Kawowa pannacotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 3208

Dodano:

Odsłon: 480

Pyszny, letni deser- pannacotta z dodatkiem kawy i czekolady

Składniki

  • 1/2 litra słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie czekolady deserowej albo gorzkiem
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 12 g żelatyny
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kawowa pannacotta

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalać gorącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić na ok 5 minut.
    W tym czasie podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej cukier, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści nie dopuszczając do zagotowania.
    Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę - mieszać aż żelatyna się rozpuści.
    Na koniec wlać kawę i likier kawowy- wymieszać.

  2. Małe naczynia (np. filiżanki do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Odstawiać do lodówki na minimum 4 godziny.
    Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej wody – wystarczy je tylko zanurzyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk.
    Ozdobić sezonowymi owocami lub wiórkami startej czekolady (ciemnej lub białej).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń