Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, letni deser- pannacotta z dodatkiem kawy i czekolady
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3543
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 612
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3772
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 332
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 597
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3543
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 612
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3772
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 332
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 597
Składniki
Żelatynę zalać gorącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić na ok 5 minut. W tym czasie podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej cukier, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści nie dopuszczając do zagotowania. Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę - mieszać aż żelatyna się rozpuści. Na koniec wlać kawę i likier kawowy- wymieszać.
Małe naczynia (np. filiżanki do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Odstawiać do lodówki na minimum 4 godziny. Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej wody – wystarczy je tylko zanurzyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk. Ozdobić sezonowymi owocami lub wiórkami startej czekolady (ciemnej lub białej).