Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kawowa rolada z malinami i cynamonem"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij, powoli dosypując cukier oraz 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kawą i cynamonem. Porcjami domieszaj do masy jajecznej, przemieszaj łyżką.
Rozsmaruj na dużej blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 15 minut. Gotowy biszkopt przełóż na ściereczkę. Usuń papier, ciasto wraz ze ściereczką zwiń. Odłóż, by wystygło.
Żelatynę namocz, kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem waniliowym. Ostrożnie połącz żelatyną.
Biszkopt rozwiń. Posmaruj go 2/3 kremu. Posyp malinami. Ponownie zwiń. Roladę posmaruj resztą kremu. Schładzaj przez godzinę. Przed podaniem oprósz cynamonem i ew. udekoruj malinami.Źródło: Naj