Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowa wuzetka. Bitą śmietanę zastępuje tu masa serowo-śmietankowa. Ciasto dość proste w przygotowaniu.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 288
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3645
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 288
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3645
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Składniki
Jedna lub dwie Blaszki 25 X 22 wyłożone papierem. Ciasto. Przygotować kawę i ostudzić. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce wymieszać suche składniki : mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce trzepaczką wymieszać płynne składniki : zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki powoli przelewać do suchych mieszając trzepaczką, do dokładnego połączenia się składników. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w 180 C ok. 20 min, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić na sztywno. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Gdy będzie przestudzona ale płynna dodać do niej dwie, trzy łyżki kremu, wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.
Na spód blaszki położyć jedno ciasto, wyłożyć krem, przykryć drugim ciastem Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godz.