Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1614

Dodano:

Odsłon: 3559

Keks jest ciastem wyjątkowo szybkim do przygotowania, ale w tej prostocie kryje się także mnóstwo smaku i aromatu. Jego wielką zaletą jest to, że wyjątkowo długo zachowuje świeżość. I jeszcze te bakalie… po prostu „mniam”.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka cytryny i pomarańczy, suszone figi
  • tłuszcz do wysmarowania formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Za pomocą miksera łączymy składniki, tak by powstało z nich gładkie ciasto.

    Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Bakalie siekamy, obtaczamy w mące i dodajemy do reszty składników.

  2. Ciasto wlewamy do formy-keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/mąką. Pieczemy przez ok.45-50 min. w temperaturze 180°C.
    Po upieczeniu ciasto możemy ozdobić polewą czekoladową oraz bakaliami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń