Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 546

Keks nafaszerowany mieszanką tropikalną kandyzowanych owoców, jednak można go przyrządzić z tradycyjnymi świątecznymi bakaliami.

Składniki

  • 1 szkl. mieszanki keksowej
  • 5 jajek
  • 150 g drobnego cukru
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek. Same żółtka utrzyj na bardzo gęstą masę z cukrem, podczas ucierania dodaj sok z cytryny oraz skórkę otartą z 1 sztuki. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka (najlepiej z dodatkiem szczypty soli).

  2. Pianę z ubitych białek przełóż do masy jajecznej, dodaj przesianą mąkę, a na sam koniec dodaj mieszankę tropikalną. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednak powoli, by nie utracić powietrza, które zostało wtłoczone w białka. Gotową masę przełóż do formy solidnie wysmarowanej tłuszczem. Wymiary formy keksówki to około 34 cm.

  3. Całość zapiecz w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez około 50 min. Pozostaw po upieczeniu na chwilę do ostudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń