Do góry

Desery Przepis na:

Keks:

Keks:

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 233

To smaczne ciasto, które może poleżeć nawet kilka dni ale zazwyczaj znika szybko podane na stół. Piekłam je kilkanaście razy ale jeszcze nigdy nie udało mi się rozłożyć w nim równomiernie bakalii (co widać wyraźnie na zdjęciu). Mimo to, pozostaje smaczne.

Składniki

  • 400 g przesianej maki tortowej
  • 150 g cukru (można dać więcej)
  • 6 jajek
  • 250 g miękkiego masła extra
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki mleka
  • 300 g bakalii
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem .
    W kubku rozmieszać 3 łyżki mleka z sodą
    Miękkie masło włożyć do miski miksera i utrzeć na "puch" razem z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku.
    Następnie dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i solą oraz wlać mleko rozpuszczone z sodą.
    Osobno ubić białka na sztywną pianę.Delikatnie wmieszać z ciastem.
    Bakalie przesypać do miseczki, oprószyć delikatnie mąką by nie opadły podczas pieczenia. Połączyć z ciastem.
    Formę keksową wysmarować masłem i łyżką przełożyć ciasto. Starać się by bakalie były w miarę równomiernie rozłożone.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół/ i piec godzinę.
    Po 30 minutach ciasto wyjąć i ostrym nożem naciąć wzdłuż by się za bardzo nie wybrzuszało. Przykryć papierem do pieczenia.
    Zimne- oblać lukrem i dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń