Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To smaczne ciasto, które może poleżeć nawet kilka dni ale zazwyczaj znika szybko podane na stół. Piekłam je kilkanaście razy ale jeszcze nigdy nie udało mi się rozłożyć w nim równomiernie bakalii (co widać wyraźnie na zdjęciu). Mimo to, pozostaje smaczne.
Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem .
W kubku rozmieszać 3 łyżki mleka z sodą
Miękkie masło włożyć do miski miksera i utrzeć na "puch" razem z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i solą oraz wlać mleko rozpuszczone z sodą.
Osobno ubić białka na sztywną pianę.Delikatnie wmieszać z ciastem.
Bakalie przesypać do miseczki, oprószyć delikatnie mąką by nie opadły podczas pieczenia. Połączyć z ciastem.
Formę keksową wysmarować masłem i łyżką przełożyć ciasto. Starać się by bakalie były w miarę równomiernie rozłożone.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół/ i piec godzinę.
Po 30 minutach ciasto wyjąć i ostrym nożem naciąć wzdłuż by się za bardzo nie wybrzuszało. Przykryć papierem do pieczenia.
Zimne- oblać lukrem i dowolnie udekorować.
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 539
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 373
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 313
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 5170
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 328
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 539
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 373
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 313
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 5170
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 328
Składniki
Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem . W kubku rozmieszać 3 łyżki mleka z sodą Miękkie masło włożyć do miski miksera i utrzeć na "puch" razem z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i solą oraz wlać mleko rozpuszczone z sodą. Osobno ubić białka na sztywną pianę.Delikatnie wmieszać z ciastem. Bakalie przesypać do miseczki, oprószyć delikatnie mąką by nie opadły podczas pieczenia. Połączyć z ciastem. Formę keksową wysmarować masłem i łyżką przełożyć ciasto. Starać się by bakalie były w miarę równomiernie rozłożone. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół/ i piec godzinę. Po 30 minutach ciasto wyjąć i ostrym nożem naciąć wzdłuż by się za bardzo nie wybrzuszało. Przykryć papierem do pieczenia. Zimne- oblać lukrem i dowolnie udekorować.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 472
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 197