Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To smaczne ciasto, które może poleżeć nawet kilka dni ale zazwyczaj znika szybko podane na stół. Piekłam je kilkanaście razy ale jeszcze nigdy nie udało mi się rozłożyć w nim równomiernie bakalii (co widać wyraźnie na zdjęciu). Mimo to, pozostaje smaczne.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem . W kubku rozmieszać 3 łyżki mleka z sodą Miękkie masło włożyć do miski miksera i utrzeć na "puch" razem z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i solą oraz wlać mleko rozpuszczone z sodą. Osobno ubić białka na sztywną pianę.Delikatnie wmieszać z ciastem. Bakalie przesypać do miseczki, oprószyć delikatnie mąką by nie opadły podczas pieczenia. Połączyć z ciastem. Formę keksową wysmarować masłem i łyżką przełożyć ciasto. Starać się by bakalie były w miarę równomiernie rozłożone. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół/ i piec godzinę. Po 30 minutach ciasto wyjąć i ostrym nożem naciąć wzdłuż by się za bardzo nie wybrzuszało. Przykryć papierem do pieczenia. Zimne- oblać lukrem i dowolnie udekorować.