Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Keks bakaliowy"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 35
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3536
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 35
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3536
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Składniki
Mój ulubiony keks. Ciasto jest wilgotne, pachnące, bakaliowe. Aniela Hnatyszyn z Braniewa
Migdały siekam, daktyle i figi kroję, rodzynki namaczam i osączam. Bakalie (łyżeczkę migdałów zostawiam) mieszam z połową mąki.
Margarynę ucieram z cukrem pudrem, dodaję po jajku, następnie pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Na koniec łączę utarty tłuszcz z bakaliami.
Ciasto piekę 40-45 min w 180°C w formie z pergaminem, posypane migdałami. Studzę, wyjmuję z formy z papierem. Smaruję ze wszystkich stron polewą czekoladową, a wierzch dodatkowo glazurą, przybieram orzechami.Źródło: Kobieta i życie