Do góry

Desery Przepis na:

Keks bezglutenowy

Keks bezglutenowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1664

Dodano:

Odsłon: 702

Proponuję dziś przepis na keks bezglutenowy, nie jest to łatwy wypiek, ale warto się natrudzić. Osoby na diecie bezglutenowej też mogą cieszyć się tym wspaniałym ciastem. Polecam serdecznie :-)

Składniki

  • 50 g miękkiego masła
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150 g bakalii
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Keks bezglutenowy

Przygotowanie

  1. 1. Masło z cukrem ucieramy w mikserze na średnich obrotach.

    2. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.

    3. Mąki mieszamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia.

    4. Cały czas miksując stopniowo wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.

    5. Do bakalii dodajemy 1 łyżkę zmieszanych mąk i mieszamy.

    6. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, następnie 1/3 ubitej piany dodajemy do zmiksowanej masy, delikatnie mieszamy, dodajemy bakalie, mieszamy, dodajemy pozostałą część piany, mieszamy.

    7. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy np. mąką z ziaren amarantusa, następnie przekładamy ciasto, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

    8. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka.
    Upieczone pozostawiamy do przestudzenia, następnie wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń