Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla Was dzisiaj słodką petardę! Keks bezglutenowy - słodki, puszysty, pyszny! Koniecznie wypróbujcie podczas trwającego karnawału!
keksówka, mikser, miska, szpatułka
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 400
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 82
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 163
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 400
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 82
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 163
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 117
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszysto. Odstawiamy na chwilę na bok. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, aż zbieleje i potroi swoją objętość. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i w małych partiach dodajemy do ubitych żółtek, masa będzie szybko gęstnieć, więc proponuję w między czasie dodawać olej, aż do wyczerpania mąki i oleju. Całość z powodzeniem można mieszać mikserem. Ciasto delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Dodajemy bakalie i całość mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do keksówki - polecam o formę o standardowych rozmiarach. Pieczemy przez 55-60 minut w temperaturze 180 st.C. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy - cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą. Smacznego! :)