Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny keks ale zamiast skórek kandyzowanych czy orzechów jest pełen suszonej kwaskowej żurawiny. Po upieczeniu możemy go polukrować, udekorować polewą czekoladową lub zwyczajnie posypać cukrem pudrem. Proporcje na keksówkę 12x20
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3811
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 248
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 230
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3811
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 248
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 230
Składniki
Żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 20 min. Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka, skórkę z cytryny i wszystko dokładnie ucieramy aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na pianę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i na przemian z białkami dodajemy do ciasta ciągle ucierając. Żurawinę odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy w 1 łyżce mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Keksówkę natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 40 min.