Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I chociaż ta nazwa kompletnie nie zgadza się z moim wyobrażeniem ciasta zwanego keksem – bo ten powinien być napchany bakaliami – to skład tego ciasta jest tak bogaty, że w sumie może zostać keksem
Marchew trę na tarce jarzynowej o małych oczkach. Nadmiar soku odciskam. Ocieram skórkę z pomarańczy, a sok wyciskam.
Masło ucieram z ½ szklanki cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję kolejno żółtka, skórkę pomarańczową, 6 łyżek soku pomarańczowego, utartą marchew, mielony mak i mielone migdały.
Białka ubijam na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaję ¼ szklanki cukru. Dokładnie ubijam do rozpuszczenia się cukru.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy makowej razem z połową piany i mieszam. Na koniec dodaję resztę piany i delikatnie mieszam łopatką.
Formę keksową o długości 30 cm wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Foremkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piekę 60 minut do suchego patyczka.
Uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam ciasto na 15 minut. Następnie wyciągam ciasto i odstawiam do wystygnięcia.
Kiedy ciasto wystygnie, przygotowuję czekoladę.
Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników.
Czekoladę wylewam na ciasto i dowolnie ozdabiam.
Keks makowo-migdałowy gotowy. Smacznego
:)
Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je...
Odsłon: 6
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 47
Niezwykle kremowe risotto z kurczakiem i szparagami.
Odsłon: 160
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 91
Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je...
Odsłon: 6
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 47
Niezwykle kremowe risotto z kurczakiem i szparagami.
Odsłon: 160
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 91
Składniki
Marchew trę na tarce jarzynowej o małych oczkach. Nadmiar soku odciskam. Ocieram skórkę z pomarańczy, a sok wyciskam. Masło ucieram z ½ szklanki cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję kolejno żółtka, skórkę pomarańczową, 6 łyżek soku pomarańczowego, utartą marchew, mielony mak i mielone migdały. Białka ubijam na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaję ¼ szklanki cukru. Dokładnie ubijam do rozpuszczenia się cukru.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy makowej razem z połową piany i mieszam. Na koniec dodaję resztę piany i delikatnie mieszam łopatką. Formę keksową o długości 30 cm wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Foremkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piekę 60 minut do suchego patyczka. Uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam ciasto na 15 minut. Następnie wyciągam ciasto i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy ciasto wystygnie, przygotowuję czekoladę.
Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników. Czekoladę wylewam na ciasto i dowolnie ozdabiam. Keks makowo-migdałowy gotowy. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Lody solony karmel według Ewy Wachowicz
Desery
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Desery
Pudding pistacjowy z truskawkami
Desery
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Lody solony karmel według Ewy Wachowicz
Lody o popularnym smaku solonego karmelu. Przygotowane na bazie kajmaku i sło...
Odsłon: 78
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Ciasto, które przygotowałam jest bardzo proste i smaczne. Nie wymaga dużo prz...
Odsłon: 116