Do góry

Desery Przepis na:

Keks piegus

Keks piegus

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 900

Dodano:

Odsłon: 1616

Dobrze, że mam dla kogo piec bo już dawno bym była szersza niż wyższa. Ciasta rozchodzą się w oka mgnieniu. Jeszcze wczoraj piekłam tort a już dzisiaj zostały po nim wspomnienia. Jutro znów goście, więc żeby się nie bawić zbytnio znalazłam przepis na wspaniały przepis na keks piegus w jednym z numerów „Przyjaciółki” Ciasto wyszło przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mieszanki bakalii
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanych owoców
  • 50 g rodzynek
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki maku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania:
    Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić.
    Bakalie zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut, żeby się namoczyły.

    Żółtka utrzeć z cukrami na jasną puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodać tłuszcz i sok z pomarańczy.
    Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie.
    Wszystko delikatnie wymieszać.

    Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
    Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/01/keks-piegus.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń