Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to proste ciasto, jednak jego odpowiednie przygotowanie wymaga pewnej wiedzy i umiejętności. Wszystko po to, aby po przekrojeniu naszym oczom ukazała się efektowna mozaika z suszonych owoców zamiast jednej zbitej warstwy na dnie. Przygotujcie keks siostry Anastazji, a możecie być pewni, że osiągniecie spektakularny efekt.
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6629
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 118
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 865
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2241
Królowa grilla :)
Odsłon: 1693
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6629
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 118
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 865
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2241
Królowa grilla :)
Odsłon: 1693
Składniki
Na początku przygotuj nadzienie. Posiekaj drobno orzechy i wymieszaj z rodzynkami. Z podanych składników odmierz łyżeczkę mąki i zasyp nią przygotowaną mieszankę. Pozostałą mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą.
Margarynę utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier, miksuj dalej. Stopniowo wbijaj po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypuj po szklance mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i sodą. Kiedy masa będzie jednolita, wlej delikatnie mleko. Najlepiej wąskim strumieniem, stopniowo. Miksuj dalej, aż masa będzie gładka.
Na koniec wsyp mieszankę rodzynków i orzechów. Wymieszaj delikatnie łyżką. Formę wysmaruj tłuszczem. Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz około 50 minut.