Do góry

Desery Przepis na:

Keto ciasto z nietoperzem (Paleo, LowCarb)

Keto ciasto z nietoperzem (Paleo, LowCarb)

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 39

Dodano:

Odsłon: 862

Wypiek idealny na Halloween, w dodatku zgodny z dietą ketogeniczną, czyli keto ciasto dyniowo - czekoladowe z nietoperzem. Zachwyci nie tylko dzieci! ???? Więcej przepisów na pyszne dania znajdziesz na https://moderncavegirl.pl

Składniki

  • 3 jajka
  • 80 g rafinowanego oleju kokosowego
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 20 g czarnego kakao
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 30 g czekolady gorzkiej 99% kakao
  • 200 g puree z dyni Hokkaido
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki rafinowanego oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej, drobnej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 15 g musu kokosowego
  • 40 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka czarnego kakao
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Ciasto czekoladowe

    Olej kokosowy lub masło rozpuścić razem z czekoladą. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone masło z czekoladą. Można też oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywną pianę i dopiero potem dodać do reszty zblendowanych składników. Wylać do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Z ciasta wykrawać foremką nietoperze.

  2. Ciasto dyniowe

    Puree z dyni zblendować na gładką masę razem z jajkami, erytrytolem, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Sypkie składniki wymieszać w osobnej miseczce, po czym dodać do masy dyniowej i dokładnie wymieszać. Przelać masę do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. W cieście układać pionowo kawałki ciasta czekoladowego w kształcie nietoperza. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez ok 30- 35 minut aż do zrumienienia. Całkowicie wystudzić.


  3. Polewa

    Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dokładnie wymieszać z kakao, aby nie było żadnych grudek. Na koniec dodać jogurt kokosowy i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzone ciasto polać polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń