Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny deser na bazie jogurtu greckiego, śmietanki oraz gorzkiej czekolady. Będzie idealnym wyborem dla osób będących na diecie ketogenicznej i bezglutenowej, a także dla wszystkich chcących zmniejszyć ilość spożywanego cukru. Deser poprawia nastrój i pozwala rozkoszować się smakiem bez gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 174
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1388
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 420
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 174
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1388
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 420
Składniki
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy 70 g śmietanki oraz 1,5 łyżki erytrytolu* i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Zawartość studzimy, dodajemy pozostałą część śmietanki i energicznie mieszamy. * Jeśli lubimy bardziej słodkie desery, to dodajemy więcej erytrytolu lub ulubionego słodzika. ** Jeśli masa czekoladowa wydaje się zbyt gęsta, to dodajmy więcej śmietanki.
Jogurt grecki dosładzamy erytrytolem, a orzechy włoskie siekamy. Do szklanek lub pucharków układamy warstwami porcje jogurtu oraz masy czekoladowej. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Do deseru możemy dodać inne ulubione orzechy. Świetnym dodatkiem będą także wiórki kokosowe.