Do góry

Desery Przepis na:

Keto paluchy czarownicy (Paleo, LowCarb)

Keto paluchy czarownicy (Paleo, LowCarb)

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 59

Dodano:

Odsłon: 184

Paleo ciastka z okazji święta Halloween, z dodatkiem najbardziej halloweenowego warzywa, jakim jest dynia. Polewa z musu i mleka kokosowego w roli krwi, tylko tym razem fioletowej... Przepis oraz więcej pomysłów na pyszne dania znajdziesz na https://moderncavegirl.pl

Składniki

  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,5 szklanki puree z dyni
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego (wymieszanego pół na pół z masłem klarowanym)
  • 0,5 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowej lub czystej pod względem składu)
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • ok. 22 sztuki migdałów obranych ze skórki
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (u mnie sok z buraka)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Keto paluchy czarownicy (Paleo, LowCarb)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciastek zagnieść razem w celu uzyskania jednolitego ciasta. W tym celu gorąco polecam użyć mikser planetarny ze specjalną przystawką do ucierania ciasta - 2 minuty i gotowe. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

  2. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku i formować paluchy. Koniec każdego z nich udekorować migdałem na wzór paznokcia oraz nożem zrobić kilka poprzecznych nacięć w celu imitacji przegubów w palcach. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza w termoobiegu przez ok 25 minut aż ciastka dobrze się zrumienią (czym bardziej zrumienione tym mniej się potem kruszą). Całkowicie wystudzić.

  3. W celu przyrządzenia polewy, podgrzać na małym ogniu mus kokosowy razem z mlekiem kokosowym. Gdy mus się całkowicie rozpuści, dodać kilka kropli barwnika i dobrze wymieszać. Polewać paluchy jeszcze lekko ciepłą polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń