Paleo ciastka z okazji święta Halloween, z dodatkiem najbardziej halloweenowego warzywa, jakim jest dynia. Polewa z musu i mleka kokosowego w roli krwi, tylko tym razem fioletowej... Przepis oraz więcej pomysłów na pyszne dania znajdziesz na https://moderncavegirl.pl
Keto paluchy czarownicy (Paleo, LowCarb)
Składniki
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 0,5 szklanki puree z dyni
- 0,5 szklanki oleju kokosowego (wymieszanego pół na pół z masłem klarowanym)
- 0,5 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowej lub czystej pod względem składu)
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- ok. 22 sztuki migdałów obranych ze skórki
- 2 łyżki musu kokosowego
- 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (u mnie sok z buraka)
Składniki
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 0,5 szklanki puree z dyni
- 0,5 szklanki oleju kokosowego (wymieszanego pół na pół z masłem klarowanym)
- 0,5 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowej lub czystej pod względem składu)
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- ok. 22 sztuki migdałów obranych ze skórki
- 2 łyżki musu kokosowego
- 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (u mnie sok z buraka)

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki ciastek zagnieść razem w celu uzyskania jednolitego ciasta. W tym celu gorąco polecam użyć mikser planetarny ze specjalną przystawką do ucierania ciasta - 2 minuty i gotowe. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku i formować paluchy. Koniec każdego z nich udekorować migdałem na wzór paznokcia oraz nożem zrobić kilka poprzecznych nacięć w celu imitacji przegubów w palcach. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza w termoobiegu przez ok 25 minut aż ciastka dobrze się zrumienią (czym bardziej zrumienione tym mniej się potem kruszą). Całkowicie wystudzić.
W celu przyrządzenia polewy, podgrzać na małym ogniu mus kokosowy razem z mlekiem kokosowym. Gdy mus się całkowicie rozpuści, dodać kilka kropli barwnika i dobrze wymieszać. Polewać paluchy jeszcze lekko ciepłą polewą.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 433
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 162

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2276
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 433
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 162

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2276



Składniki
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 0,5 szklanki puree z dyni
- 0,5 szklanki oleju kokosowego (wymieszanego pół na pół z masłem klarowanym)
- 0,5 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowej lub czystej pod względem składu)
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- ok. 22 sztuki migdałów obranych ze skórki
- 2 łyżki musu kokosowego
- 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (u mnie sok z buraka)
Wszystkie składniki ciastek zagnieść razem w celu uzyskania jednolitego ciasta. W tym celu gorąco polecam użyć mikser planetarny ze specjalną przystawką do ucierania ciasta - 2 minuty i gotowe. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku i formować paluchy. Koniec każdego z nich udekorować migdałem na wzór paznokcia oraz nożem zrobić kilka poprzecznych nacięć w celu imitacji przegubów w palcach. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza w termoobiegu przez ok 25 minut aż ciastka dobrze się zrumienią (czym bardziej zrumienione tym mniej się potem kruszą). Całkowicie wystudzić.
W celu przyrządzenia polewy, podgrzać na małym ogniu mus kokosowy razem z mlekiem kokosowym. Gdy mus się całkowicie rozpuści, dodać kilka kropli barwnika i dobrze wymieszać. Polewać paluchy jeszcze lekko ciepłą polewą.