Do góry

Desery Przepis na:

Kieszonki francuskie z nadzieniem jabłkowym

Kieszonki francuskie z nadzieniem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5352

Dodano:

Odsłon: 2939

Ciastka z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem jabłkowym i korzennymi przyprawami,takie same robią w Mc'Donaldzie:)

Składniki

  • jabłka, 3 sztuki /mogą być różne np.słodkie i do smażenia/
  • cukier brązowy, 4 łyżki
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa,1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie,1/2 łyżeczki /mielone lub utarte w moździerzu/
  • masło,2 łyżki
  • ciasto francuskie,1 arkusz /rozmrożone lub chłodzone/
  • olej roślinny do smażenia
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    Przełożyć do garnka,dodać masło,cukier brązowy i przyprawy.
    Gotować na średnim ogniu około 10 minut,od czasu do czasu mieszając,wystudzić.

  2. Cisto francuskie pociąć na 3 równe części i wzdłuż,wyjdzie 6 kawałków.
    Nakładać po 2 łyżki nadzienia jabłkowego,brzegi każdego kawałka posmarować wodą i złożyć.Brzegi ciasta zacisnąć zębami widelca.

  3. Do garnka najlepiej szerokiego wlać na wysokość 3-4 cm olej,dobrze rozgrzać.Wrzucać po 2-3 sztuki ciastek i smażyć 2 minuty do zezłocenia ciasta,raz przerzucić.Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia oleju.

  4. Najlepiej smakują ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 06 lipca 2014 :)nie wiem na pewno jak to wyjdzie,ale myślę,że
w Mc'Donaldzie są one smażone w głębokim tłuszczu,więc można spróbować.A najlepiej to zrobić też w garnku i będzie porównanie jak lepiej wychodzi:)pozdrawiam:)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 lipca 2014 bardzo lubię wypieki z ciastem francuskim:-), ale zawsze piekłam w piekarniku, Twój przepis mnie zaintrygował:-) i na pewno wypróbuję, ale jak sądzisz, czy można byłoby usmażyć te ciastka we frytkownicy? pozdrawiam:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 03 marca 2014 W oleju nie smażyłam, to dla mnie nowość, muszę spróbować.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń