Do góry

Desery Przepis na:

Kisiel z dyni - nietypowy deser, który pokochasz

Kisiel z dyni - nietypowy deser, który pokochasz

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 2582

Dodano:

Odsłon: 3069

Jeśli macie ochotę zaskoczyć bliskich nietypowym deserem, kisiel z dyni będzie idealnym rozwiązaniem. Prosty do zrobienia, zaskakujący smakiem. Cała rodzina będzie się zajadać.

Składniki

  • 400 g pieczonej dyni
  • 1 laska wanilii
  • 2 pomarańcze
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 3 łyżki drobnego cukru lub miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • orzechy włoskie do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kisiel z dyni - nietypowy deser, który pokochasz

Przygotowanie

  1. Przygotuj puree z pieczonej dyni. Przy pomocy blendera zetrzyj ją na bardzo gładką masę, pozbawioną jakichkolwiek grudek. Aby, puree było aksamitne, możesz dodatkowo przetrzeć je przez sitko.

  2. Z umytych pomarańczy zetrzyj skórkę przy pomocy tarki o drobnych oczkach. Dodaj ją razem z cząstkami pomarańczy do pure dyniowego i ponownie zblenduj na gładką maskę.

  3. Przekrój wzdłuż laskę wanili oraz wybierz z niej nasionka przy pomocy noża. Dodaj je wraz z cynamonem i miodem (lub cukrem) do dyni. Całość przełóż do rondelka i zacznij podgrzewać.

  4. Sok pomarańczowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną, tak aby nie był w nim żadnych grudek. Dodaj płyn do dyni, a następnie podgrzewaj cały czas gotując. Gdy masa zostanie doprowadzona do wrzenia, mocno zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją dodatkową porcją soku pomarańczowego.

  5. Tak przygotowany kisiel dyniowy przełóż do pucharków lub miseczek. Podawaj lekko przestudzony, z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń