Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczna babka piaskowa

Klasyczna babka piaskowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2290

Dodano:

Odsłon: 10257

Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto na niedzielę - klasyczną babkę piaskową , serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu do ciasta (polecam rumowy)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klasyczna babka piaskowa

Przygotowanie

  1. 1. 250 g miękkiego masła ucieramy z niepełną szklanką cukru, na puszystą masę.

    2. W międzyczasie do miski przesiewamy 1 szklankę mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    3. Pod koniec ucierania masła z cukrem dodajemy paczkę cukru waniliowego i kilka kropel aromatu (polecam rumowy).

    4. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy stopniowo zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia, a potem po jednym całym jajku, cały czas miksując.

    5. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto do formy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

    6. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół.

    7. Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie przekładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń