Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczne tiramisu

Klasyczne tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1936

Dodano:

Odsłon: 1908

Zgodnie z nazwą (tiramisu znaczy ''unieś mnie'') to bardzo lekki, kremowy, delikatny, puszysty jak chmurka deser. Nasączone kawą biszkopciki, puszysty, jajeczny krem i kakao na wierzchu przemówią do każdego Tadka-niejadka :)) To ciasto ma jedną wadę - za szybko znika... podbierali mi nawet podczas robienia zdjęć ;)

Składniki

  • około 300-450g podłużnych biszkoptów
  • 500g mascarpone
  • 4 duże jajka
  • 10-12 łyżek cukru
  • 1 szklanka mocnej kawy do nasączenia biszkoptów
  • kakao do posypania
  • 2-3 woreczki lodu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności parzymy mocną, słodką kawę i studzimy ją. Ja zmieliłam garść ziaren, dodałam 2,5 łyżki cukru, zalałam szklanką wrzątku i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.
    Lód wsypujemy do miski, nieco większej niż ta, w której będziemy ubijać krem. Takie ubijanie na lodzie sprawi, że krem będzie bardziej puszysty, dobrze ubity nie opadnie tak łatwo i nie będzie podchodził wodą. Gdzieś to wyczytałam, sprawdziłam wielokrotnie i nie opadło ani nie pociekło.

  2. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z lodem wstawiamy drugą, do niej wrzucamy żółtka i cukier. Ubijamy razem na puszysty krem. Tak, by drobinki cukru się rozpuściły. Dodajemy mascarpone i kontynuujemy ubijanie, aż wszystko się ładnie połączy i powstanie gęsty krem.

    Jeśli chcemy, możemy na tym etapie dodać ze dwie łyżki amaretto lub adwokata.

  3. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i łączymy z kremem. Dodajemy białka partiami, tak na 3-4 razy i bardzo ostrożnie mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką.
    Biszkopty obtaczamy w kawie i wykładamy nimi dno naczynia. Na biszkopty kładziemy połowę masy i rozsmarowujemy.
    Pierwszą warstwę przykrywamy kolejną partią obtoczonych w kawie biszkoptów, na które wywalamy resztę masy. Równamy, nie starając się jakoś szczególnie. Lekkie nierówności na cieście dodadzą mu tylko uroku ;)
    Odstawiamy ciasto na przynajmniej 8h do lodówki.
    Przed podaniem solidnie posypujemy kakao.
    Łatwizna, prawda? Błyskawicznie znika ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń