Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Klasyczny deser francuski z ciasta naleśnikowego"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2459
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 135
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 717
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2459
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 135
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 717
Składniki
Owoce umyj, oczyść z szypułek i osusz. Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki. Posyp łyżką cukru i polej wiśniówką, wymieszaj. Odstaw, by puściły sok. Przełóż na sitko, osącz.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Jajka ubij na gładką masę, wymieszaj z esencją. Delikatnie mieszając, dodawaj po łyżce mąki.
Na koniec wlej śmietankę i ponownie wymieszaj. Płaską formę posmaruj masłem, posyp bułką tartą. Ułóż owoce, zalej je ciastem. Wyrównaj wierzch. Piecz 35-40 minut w 180°C.
Wyjmij deser z piekarnika i zostaw do przestudzenia, najlepiej na kratce, by szybciej ostygł. Oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko. Pokrój na porcje, gdy całkowicie ostygnie.Źródło: Naj