Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczny sernik wiedeński

Klasyczny sernik wiedeński

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 2227

Dodano:

Odsłon: 27226

Sernik wiedeński. Klasyka. Uwielbiany przez wszystkich. Przynajmniej u mnie w domu. Robiony z prawdziwego sera, nie z masy twarogowej.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (dzięki temu zmiękną). Zaczynamy sernik do ucierania masła i cukru pudru na puch i dodajemy na zmianę 1 żółtko i łyżkę sera.Kiedy wszystko doskonale się połączy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Rodzynki z wodą wylewamy na sitko i odsączamy, po czym dodajemy je do masy serowej razem ze skórką pomarańczową.
    Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy mieszając delikatnie drewnianą łyżką.

  2. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Masę wylewamy na nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą dużą tortownicę. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia nie można uchylać drzwiczek piekarnika, bo sernik może nam opaść. Upieczony setnik należy chłodzić w formie.

  3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady i dodajemy do niej śmietankę. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 07 lutego 2015 Kasiu wyszedł Ci cudny, taki wysoki i dostojny. Mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń