Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 2366
Dodano: 16.06.2017
Odsłon: 5428
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Na stolnicę wysypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę. Siekamy nożem w drobne kawałki. Dodajemy cukier puder, surowe żółtka, żółtka na twardo (najpierw je kruszymy) i śmietanę.
Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną część ciasta odkładamy na bok, drugą wałkujemy, w razie potrzeby podsypując mąką, na grubość 2-3mm i wycinamy kółka o średnicy około 5cm. To samo robimy z drugą połową.
Ciastka układamy na blasze i liczymy. W połowie z nich wycinamy dziurki, które będą oczkami. Można to zrobić np. przy pomocy grubej słomki do napojów. Pieczemy w 180stopniach około 15 minut, aż się zezłocą. Studzimy.
Części bez oczek smarujemy marmoladą i przykrywamy częściami z oczkami.
Posypujemy cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)