Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pojęcia nie mam, dlaczego nazywają się akurat tak, przecież z żadnej strony nie przypominają kota :)) w każdym razie świetnie smakują jako dodatek do kawy. Sympatycznie wyglądają, są słodkie, pyszne i chrupiące, więc dzieci też je polubią. Poza tym łatwo je zrobić :)
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7565
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2593
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7565
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2593
Składniki
Na stolnicę wysypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę. Siekamy nożem w drobne kawałki. Dodajemy cukier puder, surowe żółtka, żółtka na twardo (najpierw je kruszymy) i śmietanę. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną część ciasta odkładamy na bok, drugą wałkujemy, w razie potrzeby podsypując mąką, na grubość 2-3mm i wycinamy kółka o średnicy około 5cm. To samo robimy z drugą połową.
Ciastka układamy na blasze i liczymy. W połowie z nich wycinamy dziurki, które będą oczkami. Można to zrobić np. przy pomocy grubej słomki do napojów. Pieczemy w 180stopniach około 15 minut, aż się zezłocą. Studzimy. Części bez oczek smarujemy marmoladą i przykrywamy częściami z oczkami. Posypujemy cukrem pudrem.