Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pojęcia nie mam, dlaczego nazywają się akurat tak, przecież z żadnej strony nie przypominają kota :)) w każdym razie świetnie smakują jako dodatek do kawy. Sympatycznie wyglądają, są słodkie, pyszne i chrupiące, więc dzieci też je polubią. Poza tym łatwo je zrobić :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101290
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5830
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5831
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101290
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5830
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5831
Składniki
Na stolnicę wysypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę. Siekamy nożem w drobne kawałki. Dodajemy cukier puder, surowe żółtka, żółtka na twardo (najpierw je kruszymy) i śmietanę. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną część ciasta odkładamy na bok, drugą wałkujemy, w razie potrzeby podsypując mąką, na grubość 2-3mm i wycinamy kółka o średnicy około 5cm. To samo robimy z drugą połową.
Ciastka układamy na blasze i liczymy. W połowie z nich wycinamy dziurki, które będą oczkami. Można to zrobić np. przy pomocy grubej słomki do napojów. Pieczemy w 180stopniach około 15 minut, aż się zezłocą. Studzimy. Części bez oczek smarujemy marmoladą i przykrywamy częściami z oczkami. Posypujemy cukrem pudrem.