Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
... czyli ciasteczkowa klasyka!
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.
ROBIMY CIASTO
Masło roztapiamy w rondelku, a następnie dosypujemy do niego 100g cukru i podgrzewamy jeszcze chwilę, aby całkowicie się rozpuścił. Wiórki kokosowe wsypujemy do dużej miski, a następnie zalewamy je płynnym masłem i mieszamy łyżką tak, aby masło oblepiło w miarę równomiernie wszystkie wiórki. Z miski będzie unosił się piękny maślano-kokosowy aromat…
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich powolutku pozostałe 50g cukru, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, nie przestając ani na chwilę miksować. Gdy masa będzie już jednolita, zaczynamy dodawać ją w trzech turach do wiórek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką i łącząc obie masy. Masa kokosowa jest gotowa!
PICHCIMY KOKOSANKI
Łyżeczką nabieramy małe porcje kokosowej masy i układamy niewielkie kopczyki na przygotowanych wcześniej blachach (nie musimy zachowywać większych odstępów pomiędzy ciasteczkami, gdyż nie będą ani rosły, ani rozlewały się na boki).
Tak przygotowane kokosanki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-18 minut. W tym czasie powinny się delikatnie zezłocić i wydać intensywny zapach. Po wyciągnięciu dajemy im przez kilka minut odetchnąć i stwardnieć, a następnie przekładamy na paterę, do słoika, puszki lub... wcinamy z mlekiem, bo któż by się oparł?
Makiełki zwane również makiami lub makówkami. Przepis pochodzi z 410. odcinka...
Odsłon: 2889
Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrow...
Odsłon: 10130
Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrow...
Odsłon: 10130
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.
ROBIMY CIASTO Masło roztapiamy w rondelku, a następnie dosypujemy do niego 100g cukru i podgrzewamy jeszcze chwilę, aby całkowicie się rozpuścił. Wiórki kokosowe wsypujemy do dużej miski, a następnie zalewamy je płynnym masłem i mieszamy łyżką tak, aby masło oblepiło w miarę równomiernie wszystkie wiórki. Z miski będzie unosił się piękny maślano-kokosowy aromat… W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich powolutku pozostałe 50g cukru, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, nie przestając ani na chwilę miksować. Gdy masa będzie już jednolita, zaczynamy dodawać ją w trzech turach do wiórek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką i łącząc obie masy. Masa kokosowa jest gotowa!
PICHCIMY KOKOSANKI Łyżeczką nabieramy małe porcje kokosowej masy i układamy niewielkie kopczyki na przygotowanych wcześniej blachach (nie musimy zachowywać większych odstępów pomiędzy ciasteczkami, gdyż nie będą ani rosły, ani rozlewały się na boki). Tak przygotowane kokosanki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-18 minut. W tym czasie powinny się delikatnie zezłocić i wydać intensywny zapach. Po wyciągnięciu dajemy im przez kilka minut odetchnąć i stwardnieć, a następnie przekładamy na paterę, do słoika, puszki lub... wcinamy z mlekiem, bo któż by się oparł?
Przepisy Desery
Desery
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Desery
Błyskawiczne ciasto z mikrofali
Desery
Ciasto bananowe z czekoladą i kruszonką
Desery
Parowańce z wiśniami i cynamonem (Pampuchy)
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Doskonały przepis dla osób, które lubią słodkości, ale nie chcą spędzać długi...
Odsłon: 56
Błyskawiczne ciasto z mikrofali
Błyskawiczne ciasto z mikrofali to idealna propozycja dla niespodziewanych go...
Odsłon: 46