Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki

Kokosanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 2187

Dodano:

Odsłon: 1882

Proponuję dziś przepis na pyszne chrupiące i miękkie w środku kokosanki, a jednocześnie jest to pomysł co zrobić z białkami, które zostaną nam na przykład po faworkach. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 150 g masła
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórków kokosowych
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kokosanki

Przygotowanie

  1. 1. Zaczynamy od rozpuszczenia w rondelku 150 g masła.

    2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dosypujemy stopniowo 80 g cukru. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy.

    3. Do rozpuszczonego masła dosypujemy stopniowo 200 g wiórków kokosowych i mieszamy.

    4. Następnie wiórki zmieszane z masłem dodajemy do ubitej piany i mieszamy.

    5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżkami nakładamy porcje ciasta formując ciasteczka.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

    6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko, pieczemy przez ok. 15 minut z termoobiegiem lub bez, wszystko zależy od piekarnika. Polecam piec przez około 7 minut z grzaniem góra-dół, a pozostały czas z termoobiegiem.
    Kokosanki studzimy na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń