Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2606
Dodano: 08.02.2020
Odsłon: 2443
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
1. Zaczynamy od rozpuszczenia w rondelku 150 g masła.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dosypujemy stopniowo 80 g cukru. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy.
3. Do rozpuszczonego masła dosypujemy stopniowo 200 g wiórków kokosowych i mieszamy.
4. Następnie wiórki zmieszane z masłem dodajemy do ubitej piany i mieszamy.
5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżkami nakładamy porcje ciasta formując ciasteczka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko, pieczemy przez ok. 15 minut z termoobiegiem lub bez, wszystko zależy od piekarnika. Polecam piec przez około 7 minut z grzaniem góra-dół, a pozostały czas z termoobiegiem.
Kokosanki studzimy na kratce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)