Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak sama nazwa wskazuje kokosanki to pyszne małe ciasteczka kokosowe zrobione z białek i wiórków kokosowych. Przepis na nie przyda się na pewno po wypiekach pączków i faworków na Tłusty Czwartek.
Białka umieściłam w misce i ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek, cały czas miksując, wsypywałam partiami cukier puder. Po zmiksowaniu z cukrem piana zrobiła się bardziej gęsta, trochę ciągnąca i błyszcząca. Mąkę pszenną tortową wymieszałam z proszkiem do pieczenia i wsypałam do piany. Zmiksowałam znów do połączenia składników na niskich obrotach. Na koniec wsypałam do piany wiórki kokosowe i wymieszałam łyżką na jednolitą masę. Masę kokosową przełożyłam do rękawa cukierniczego bez końcówki i wyciskałam małe kopczyki na blachę z wyposażenia piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Można też masę nakładać łyżką. Blachę z kokosankami wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je do zrumienienia w temperaturze 140 stopni. U mnie zajęło to ok. 25 minut. Po upieczeniu kokosanki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Po ostygnięciu kokosanki są gotowe do jedzenia. Można je ewentualnie udekorować cukrem pudrem lub czekoladą.
Według mnie najsmaczniejsza wersja tego prostego ciasta na białkach. Ostatnio...
Odsłon: 10189
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 7154
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 211
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 250
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 66
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 36
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 7154
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 211
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 250
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 66
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 36
Składniki
Białka umieściłam w misce i ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek, cały czas miksując, wsypywałam partiami cukier puder. Po zmiksowaniu z cukrem piana zrobiła się bardziej gęsta, trochę ciągnąca i błyszcząca. Mąkę pszenną tortową wymieszałam z proszkiem do pieczenia i wsypałam do piany. Zmiksowałam znów do połączenia składników na niskich obrotach. Na koniec wsypałam do piany wiórki kokosowe i wymieszałam łyżką na jednolitą masę. Masę kokosową przełożyłam do rękawa cukierniczego bez końcówki i wyciskałam małe kopczyki na blachę z wyposażenia piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Można też masę nakładać łyżką. Blachę z kokosankami wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je do zrumienienia w temperaturze 140 stopni. U mnie zajęło to ok. 25 minut. Po upieczeniu kokosanki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Po ostygnięciu kokosanki są gotowe do jedzenia. Można je ewentualnie udekorować cukrem pudrem lub czekoladą.
Przepisy Desery
Desery
Deser z mascarpone, owocami i wafelkami
Desery
Ciasto orzechowe z jabłkami
Desery
Szarlotka z budyniową pianką i bezą
Desery
Ciasto półkruche z jabłkami
Deser z mascarpone, owocami i wafelkami
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 66
Ciasto orzechowe z jabłkami
Polecam smaczne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek. Ciasto po upieczeniu je...
Odsłon: 75