Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki miodowe wg cioci Tereski

Kokosanki miodowe wg cioci Tereski

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1715

Dodano:

Odsłon: 724

Lamingtony, kokosanki lub kudłacze pod tymi nazwami kryją się pyszne ciasteczka biszkoptowe oblane kakaową polewą i obficie posypane wiórkami kokosowymi. W przepisie prezentowanym poniżej do ciasta został dodany miód, który wzbogaca smak i kolor ciasta. Przepis na kokosanki pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Przepis ten, jak to kiedyś bywało, trafił do niego pocztą pantoflową właśnie od cioci Tereski

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 30 dag cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 15 dag rozpuszczonego masła
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • Polewa:
  • 400 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 6-7 łyżek ciemnego kakao
  • Do posypania:
  • 400 g wiórek kokosowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kokosanki miodowe wg cioci Tereski

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Jajka ucieramy z cukrem pudrem, ciągle ucierając dodajemy płynny miód i rozpuszczone przestudzone masło, po łyżce dodajemy przesianą mąkę z sodą. Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko.
    Ciasto przekładamy na dużą blachę (36 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C 25-30 minut, do suchego patyczka. Ciasto przekładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na całą noc.

    Ciasto kroimy w kostki o wymiarach około 3 cm x 3 cm x 3cm.



    Polewa:
    Składniki na polewę przekładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając do zagotowania.

    Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając przez 5 minut, masa powinna lekko zgęstnieć.

    Kostki ciasta nabijamy na długą wykałaczkę i zanurzamy w lekko ciepłej polewie, a następnie obficie obtaczamy w wiórkach kokosowych.



    Porada: Jeśli polewa przestygnie i za bardzo zgęstnieje należy ją podgrzać.

    Kokosanki od razu po przygotowaniu są gotowe do jedzenia.

    Przechowujemy je przykryte np. pod kloszem do 2 tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 02 stycznia 2018 Przepis z dzieciństwa, tylko moja mama nie dodawała miodu. Doskonałe!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 grudnia 2017 Takie kulinarne safari, to ja lubię, ale tylko do jutra, bo trzeba po Nowym Roku trochę pasa zacisnąć xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń