Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki na białkach

Kokosanki na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1494

Dodano:

Odsłon: 9556

Kokosanki na białkach

Składniki

  • wiórki kokosowe 200-250 g
  • masło 80 g
  • białka z 2 jaj
  • cukier kryształ 1/2 szkl
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • szczypta soli
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kokosanki na białkach

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Masło rozpuszczamy w rondlu lub mikrofali. Wiórki kokosowe przesypujemy do miski i zalewamy roztopionym masłem, mieszamy do połączenia składników. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodajemy cukier stale miksując. Następnie partiami dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C.   Zwilżamy dłonie i delikatnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kokosanki układamy na blaszce z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy przez około 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń