Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki na szybko

Kokosanki na szybko

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 513

Małe, słodkie ciasteczka dla łasuchów. Szybki i smaczny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po przygotowywaniu innych przepisów.

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 150 g cukru
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • szczypta soli
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozgrzać w rondelku, dodać połowę cukru (75 g), mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
    Delikatnie mieszając wsypać wiórki kokosowe. Masę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  2. Białka ubić mikserem dodając szczyptę soli. Do piany dodać resztę cukru, następnie mąkę ziemniaczaną dalej miksując do całkowitego połączenia.

  3. Połączyć masy dodając pianę do masy kokosowej, wymieszać. Do gotowej masy można dodać kilka kropel aromatu, np. migdałowego.

  4. Przygotować blachę - wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę na blachę w nieregularnych kształtach. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.

    Gotowe kokosanki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. W zamkniętym pojemniku mogą być przechowywane kilka dni.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewka16 03 maja super , takie ciasteczka można zabrać na majówkę ! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń