Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowe ciasto z budyniem i owocami

Kokosowe ciasto z budyniem i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 265

Pyszne, kruche ciasto z kokosową nutką z wiśniowym budyniem i owocami. Nie za słodkie, takie w sam raz, bo owoce i rabarbar podkreślają jego smak.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka tortowa 2,5 szkl
  • mąka kokosowa 1 szkl
  • zimne masło 20 dag
  • cukier puder 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • żółtka 3 szt
  • śmietana gęsta 1-2 łyżki
  • Dodatkowo
  • budyń wiśniowy z cukrem 2 opakowania
  • mleko 3 szkl
  • rabarbar 2-3 laski
  • truskawki 1/2 kg
  • borówki amerykańskie 2 szkl
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • cukier z wanilią 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kokosowe ciasto z budyniem i owocami

Przygotowanie

  1. Mąki przesiać, dodać masło, posiekać nożem.
    Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części.
    Jedną część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, a dwie rozwałkować i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22x28cm, posypać bułka tartą.

  2. Rabarbar obrać, pokroić na kawałeczki, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.

  3. Na cieście równomiernie rozłożyć owoce i rabarbar.

  4. Budyń
    Odlać ¾ szklanki mleka i wymieszać w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z budyniem, mieszając gotować 1 -2 minuty. Ciepły budyń wylać na ciasto w formie.

  5. Na budyń pokruszyć palcami lub zetrzeć na grubej tarce ciasto z zamrażarki.
    Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-55 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń